Szybki bigos

Do przygotowania tego dania nie potrzeba wiele czasu i wysiłku. Tradycyjny polski bigos to wiele pracy i dużo czasu w przygotowaniu. My będziemy gotować bigos cygański, bo tak się właśnie nazywa ta potrawa. Nie wymaga ona dużego nakładu pracy i zrobimy ją w bardzo krótkim czasie. Do przyrządzenia bigosu cygańskiego potrzebne nam następujące składniki: dwie średnie kapusty pekińskie, jeden kilogram pieczarek, jeden kilogram kiełbaski, trzy, cztery cebule, margaryna, sos cygański w słoiku, sól i pieprz do smaku. Wszystko zaczynamy od skrojenia kapusty pekińskiej sparzenia jej. Nie potrzeba gotować. Do garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy. Następnie kładziemy pokrojoną kostkę cebulkę, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. To wszystko przez kilka minut dusimy na wolnym ogniu. Po tym wszystkim wystarczy wrzucić do garnka sparzoną wcześniej kapustę pekińską, wlać sos cygański doprawić solą i pieprzem. Całość przez kilka minut dusimy, co chwilkę mieszając. Czas gotowania uzależniony jest w tym wypadku od tego, czy nasza kapusta jest już dostatecznie miękka. Wiemy jednak z doświadczenia że nie potrzeba na to wiele czasu. W ten oto prosty sposób mamy pyszny i gotowy do spożycia nasz bigos cygański. Dla ciekawych informujemy, że smak naszego bigosu przypomina nam popularne leczo. Czas przygotowania tego pysznego bigosu zabiera naprawdę bardzo mało czasu i na pewno wszystkim będzie smakował Smacznego.

Comments are closed.